ВЕСТИ

06.12.2023.

ЕКСПАНЗИЈА ЖИВОТА - МАНИФЕСТ

Јавна презентација „ЕКСПАНЗИЈА ЖИВОТА - МАНИФЕСТ“, која је настала у склопу едукативног рада ПЛАВОГ позоришта са младима са и без хендикепа, биће изведена 8. децембра са почетком у 20 часова у ПЛАВОМ позоришту у Београду, у улици Милоша Поцерца 23а.

Презентација ће имати још два извођења и то 10. децембра, на дан људских права, у Културном центру Зрењанина са почетком у 19 часова и 13. децембра у Студентском културном центру у Крагујевцу са почетком у 19 часова.

Презентација „ЕКСПАНЗИЈА ЖИВОТА – МАНИФЕСТ“ настала је као резултат едукатвно – креативног пројекта инклузије младих особа са хендикепом „Ода различитости 2“. Кроз обуку у сфери техника савременог позоришта, млади су добили средства да на креативан начин, јавно поделе своја размишљања о свету у којем живе, своје побуне, амбиције, снове.

Инспирацију смо пронашли у авангардној српској уметности између два рата, а нарочито у Зенитизму, као простору активизма, експериментисања, померања граница, одбацивања правила и конвенција, откривања, преиспитивања смисла личне и друштвене стварности. Као и у зенитистичком манифесту Љубомира Мицића и у овом креативном процесу све се догађа у циљу контакта са НЕПОСРЕДНИМ ЖИВОТОМ.

Водитељи пројекта и едукатори су глумци и педагози ПЛАВОГ позоришта, Маша Јелић и Марко Поткоњак, а у презентацији учествује десет младих особа са хендикепом и без хендикепа.

Партнери ПЛАВОГ позоришта на пројекту су Академска инклузивна асоцијација, Културни центар Зрењанина и Студенстски културни центар Крагујевца. Пројекат је подржан од стране Министарства туризма и омладине Републике Србије и Секретаријата за културу града Београда.

 

Извор: Плаво позориште