ВЕСТИ

05.12.2023.

Eurochild извештај: „Права детета: Да ли постоји политичка воља или не?“

Извештај „Права детета: Да ли постоји политичка воља или не?“ заснива се на проценама које су пружиле 38 чланица Eurochild -а у 26 земаља и даје препоруке за сваку земљу о томе у вези са питањима као што су сиромаштво деце, социјална искљученост, дискриминација, здравље, безбедност на интернету и услуге за рани развој.

Такође се оцењује да ли Национални акциони планови за децу одговарају потребама земаља, у којој мери су Извештај и препоруке Европског семестра за 2023. усклађени са ствраним искуствима деце из перспективе цивилног друштва, и пружа преглед приоритета земаља у процесу приступања ЕУ у вези са најважнијим питањима за децу и њиховим учешћем у пројектима финансираним од стране ЕУ.

Наредна година пружа још један важан тренутак за суочавање са неједнакостима у детињству.  Извештај истиче будуће приоритете које доносиоци одлука ЕУ и националне владе могу усвојити како би се адресирале потребе најрањивије деце.

Гледајући најновије податке о сиромаштву деце, позитивно је што неке земље широм Европе смањују број деце која живе у сиромаштву и социјалној искључености. Међутим, за неке друге, бројеви и даље расту. Јасно је да је потребно да политике и програми учине много више како би се осигурало да деца развијају свој пуни потенцијал. Чланице Eurochild-а могу бити кључни партнери како би се осигурало да се права деце штите, поштују и остварују широм Европе“ – Њ.Е. Мари-Луиз Колиро Прека, председница Eurochild-а

Препоруке за политику:

1. Ставити права детета у срце политичке агенде.

2. Инвестирати у ефикасно прикупљање података.

3. Штитити и подржавати угрожену децу.

4. Инвестирати у превенцију.

5. Промовисати добробит деце на интернету и ван њега.

6. Ставити права детета у срце циклуса Европског семестра.

7. Препознати децу као актере промена својих права.

 Цео извештај можете преузети ОВДЕ. Извештај о Србији се налази на стр.119.

Извор: МОДС