ВЕСТИ

07.12.2023.

Конкурс за стипендирање у оквиру програма „Активизам на пољу сећања”

Фонд за хуманитарно право (FHP) је отворио нови позив за стипендирање истраживача и практичара у оквиру програма „Активизам на пољу сећања”. Програм укључује стипендију у трајању од три или шест месеци за истраживаче, новинаре, уметнике и активисте заинтересоване за културу сећања у односу на ратове деведесетих година на простору бивше Југославије.

Од стипендиста се очекује да у оквиру програма креирају садржај у форми анализе, предлога практичне политике, извештаја, серије блогова, уметничког дела, дигиталног записа, организације догађаја и слично, који ће FHP објављивати и промовисати.Стипендија није резиденцијална и не захтева присуство у Београду.

Истраживачки рад може почети од 1. фебруара 2024. године, а завршити се најкасније 30. септембра 2024. године. 

 Стипендија укључује месечни хонорар од 1.563 УСД (бруто), намењен подршци стипендистима током истраживачког периода и у реализацији планираног садржаја.  Пријаве за стипендију треба да садрже: 

кратку биографију; 

мотивационо писмо са информацијом о разлозима за аплицирање и областима интересовања или експертизе кандидата (не више од једне стране);

концепт истраживачког пројекта, који укључује информације о циљу истраживања, планираним активностима, очекиваним резултатима, конкретним продуктима истраживања, и временски оквир почетка и завршетка рада (не више од две стране).

Пријаве слати на имејл адресу memoryprogram@hlc-rdc.org са назнаком „Пријава за стипендију 2023”, најкасније до 22. децембра 2023. године. Пријаве могу бити на енглеском или БЦМС језику. Кандидати ће о успешности пријаве бити обавештени током друге половине јануара.  

Сва питања о стипендији и условима стипендирања заинтересовани могу послати на адресу memoryprogram@hlc-rdc.org или nikola.gajic@hlc-rdc.org.

Извор: Фонд за хуманитарно право