ВЕСТИ

28.11.2023.

Конкурс: ЗИман-ов фонд за младе

Циљ ЗИман-овог фонда за младе је да се пружи подршка младим људима да покрећу иницијативе које доприносе разумевању одговорног и активног учешћа младих у демократском друштву.

Кроз ЗИман-ов фонд за младе Зајечарска иницијатива је до сада подржала преко 80 пројекта организација младих из Тимочке крајине, у укупној вредности од преко 150.000 долара. У овим пројектима је учествовало преко 3.000 младих људи, који су се у својим срединама бавили различитим темама препознатим као значајне од стране младих.

ПРИОРИТЕТИ ПРОГРАМА

У оквиру овог програма, подршку могу да добију они пројекти, које иницирају млади, како би кроз традиционалне или иновативне уметничке форме и креативно изражавање:

а) промовисали вредности демократског друштва, права и слободе грађана и слободу изражавања међу другим младим људима и / или

б) критички се осврнули на конкретне примере кршења ових вредности, слобода и права у заједници.

Уметност и култура представљају веома моћан начин интеракције са широм заједницом, као и средство да се са члановима заједнице комуницирају различите теме.

АКТИВНОСТИ КОЈЕ МОГУ БИТИ ПОДРЖАНЕ У ОКВИРУ ПРОГРАМА

Предлози пројеката треба да се заснивају на уметничким формама, попут фотографије, видео продукције, позоришне продукције, различитих облика уличне уметности (графити, мурали, стенцил, уличне инсталације и перформативна уметност), дигиталне уметности, музичке продукције, стрипа итд.

Такође, успешни предлози пројеката треба да укључе различите облике интеракције са заједницом, пре свега младим људима, кроз које се они укључују у уметнички процес, односно кроз које са заједницом комуницирају продукти тог процеса.

ЗА ЗИМАН-ОВА СРЕДСТВА МОГУ КОНКУРИСАТИ:

Удружења грађана регистрована према Закону о удружењима, са седиштем у једном од следећих градова: Зајечар, Књажевац, Бољевац, Сокобања, Бор, Неготин, Мајданпек, Кладово, Сврљиг, Пирот, Бабушница, Алексинац, Јагодина, Параћин, Ћуприја, Крушевац, Ћићевац, Варварин, Свилајнац, Деспотовац, Жагубица, Кучево, Петровац на Млави, Ниш, Ражањ, Крагујевац, Смедерево, Велика Плана, Пожаревац, које имају искуство у раду са младим људима и која су до сада учествовала у реализацији барем једног пројекта.

Неформалне групе и иницијативе младих могу да активно учествују у осмишљавању и реализацији пројекта као партнери постојећих удружења.

Организације могу конкурисати за максимални износ од 3 000 америчких долара, док минимална свота износи 1 000 америчких долара, у динарској противвредности. Детаљне информације у вези са овим конкурсом, можете пронаћи у Позиву за достављање нацрта пројеката, који је део конкурсне документације.

Организације треба да сажето представе своју идеју у онлине пријавном формулару који се налази на овој интернет страници.

Пријаве се достављају искључиво онлине путем, преко ове интернет странице и морају да садрже:

- Нацрт пројекта (попуњава се као онлине формулар)

- Попуњен предлог буџета (прилаже се приликом попуњавања он-лине формулара, као еxцел фајл. Форма се налази у оквиру конкурсне документације)

- Копију Решења о регистрацији (прилаже се приликом попуњавања он-лине формулара, као пдф или јпг фајл)

- Статут организације (прилаже се приликом попуњавања он-лине формулара, као пдф или јпг фајл)

Конкурсну документацију можете преузети на ЛИНКУ.

За све додатне информације у вези са конкурсом, можете се обратити координаторки програма донација, Драгани Гогев (gagac@zainicijativa.org, 019 440 225 или 060 7 444 004). 

 Извор: Зајечарска иницијатива