ВЕСТИ

21.11.2023.

Позив за програм Заштита приватности у медијима – правни и етички стандарди

БИРН, Партнери Србија и SHARE фондација у оквиру пројекта Цена приватности организују програм обуке за новинаре, цивилни сектор и јавне институције (центре за социјални рад, полицију, представнике правосуђа, јединице локалне самоуправе) из свих региона Србије, са идејом да се размене искуства и унапреде знања свих заинтересованих страна о важности и стандардима заштите приватности.

Програм ће пружити:

  • знања о правним и етичким стандардима заштите приватности у медијском простору, као што су правни оквир у области заштите података о личности (Закон о заштити података о личности, Закон о јавном информисању и медијима), новинарски етички стандарди у области заштите приватности и извештавања о осетљивим друштвеним групама, механизми заштите права на приватност, итд. Обука је прилагођена различитим циљним групама које су укључене у процес информисања јавности.
  • јачање међусекторске комуникације и сарадње посебно када је реч о заштити права на приватност припадника/ца осетљивих друштвених група (као што су деца, жене, жртве насиља, припадници/е ЛГБТ+ популације и слично).

Обука ће покрити теоријске и практичне аспекте заштите приватности и састојаће се из два дела. Први ће бити реализован путем е-леарнинг платформе Партнера Србија у периоду децембар – јануар 2024.  Учесници/е ће моћи да прате, свако у свом ритму, видео предавања, едукативне садржаје и материјале. На крају овог циклуса полазници/е ће полагати кратак тест знања. Други део обухватиће тренинге у четири града и полазници ће, у зависности из ког су региона, моћи да изаберу да ли ће присуствовати на радионици у Београду, Нишу, Новом Саду или Крагујевцу. Радиће се у мањим групама на практичним примерима, и уз подршку тренера, анализираће се студије случаја илустративне за узроке и последице повреде приватности у медијима. Радионице ће бити организоване током фебруара и марта 2024.

Полазницима који успешно заврше програм биће уручен сертификат о учешћу.

Пријавите се на програм кликом на ОВАЈ ЛИНК.

За додатне информације контактирајте Дамјана Милеуснића на мејл: damjan.mileusnic@partners-serbia.org или телефон 011/3231551.

Извор: БИРН