ВЕСТИ

14.11.2023.

Више од 14 милиона евра за цивилно друштво и медије

У посвећености унапређењу регионалне сарадње, добросуседских односа и помирења, Европска унија је покренула Позив за Предлоге пројеката у оквиру Програма за цивилно друштво и медије ЕУ-а за Западни Балкан и Турску (CSF) за раздобље од 2021. до 2023. године.

Главни циљ CSF-а је јачање партиципативне демократије како би се процес интеграција и приближавања ЕУ-у олакшао, с посебним нагласком на кључну улогу цивилног друштва и медија. У складу са Смерницама DG NEAR за подршку ЕУ-а цивилном друштву у региону проширења 2021-2027, Позив за Предлоге пројеката структуриран је око три главна приоритета:

  1. Подстицајно окружење за цивилно друштво: Стварање окружења које омогућава организацијама цивилног друштва да учинковито обављају своје активности.
  2. Сарадња и партнерство: Јачање сарадње између ОЦД-а и јавних институција ради промовисања кохерентнијег друштва.
  3. Изградња капацитета ОЦД-а: Јачање капацитета и отпорности ОЦД-а за ефективно обављање активности.

Узимајући у обзир План ЕУ-а за родну равноправност (GAP III) и План за младе (YAP) у међународним активностима ЕУ-а, Позив је стратешки усмерен на родну равноправност и питања младих у различитим тематским подручјима. Општи циљ Позива је унапредити регионалну сарадњу, добресуседске односе и помирење, јачајући тиме партиципативну демократију и процес приближавања ЕУ-у Западном Балкану и у Турској. Специфични циљеви укључују:

  1. Јачање капацитета ОЦД-а: Пружање цивилном друштву више прилика за учествовање у креирању политика и доношењу одлука у различитим тематским подручјима, укључујући она обухваћена Економским и инвестиционим планом за Западни Балкан.
  2. Професионализацију медија: Развој професионалних капацитета новинара, медијских кућа и институција ради остваривања права на слободу изражавања, приступ информацијама те подстицање медијског плурализма.
  3. Друштвену инклузија: Промоција повећане равноправности, инклузије и активног учествовања Рома на Западном Балкану и у Турској.

Позив обухвата 12 специфичних области:

  1. Добра управа и економски развој
  2. Помирење
  3. Родна равноправност
  4. Равноправност ЛГБТИQ особа
  5. Инклузија Рома
  6. Инклузија особа с инвалидитетом
  7. Регионално учешће и допринос ОЦД-а у реализацији Зелене агенде за Западни Балкан
  8. Дигитална транзиција
  9. Подстицајно окружења за ОЦД и грађанско учествовање
  10. Неговање културне баштине јеврејске заједнице
  11. Слобода медија и изражавања
  12. Награда ЕУ-а за интеграцију Рома

Укупан индикативни износ доступан овим Позивом за предлоге пројеката износи 14.400.000 евра, представљајући значајно улагање у иницијативе цивилног друштва и медија у региону. Позив је отворен до 29. децембра 2023. године, а за више детаља заинтересовани могу посетити ову страницу.

Како би се потенцијални апликанти упознали са Позивом EU TACSO 3 Ће у четвртак 23. новембра организовати:

  • Онлајн инфо сесију о Позиву за подношење предлога пројеката од 10.00 до 12.00 – линк за регистрацију је овде;
  • Као и вебинар за подршку подношењу предлога пројеката о родној равноправности и интеграцији младих од 14.00 до 16.00 – линк за регистрацију је овде.

Подршка ЕУ-а цивилном друштву и медијима има за циљ изградњу јачих демократија, побољшање владавине права, одговорности и постизање инклузивних и одрживих економских и друштвених заједница.

 

Извор: ЕУ инфо центар

Фотографија: Gino Crescoli/Pixabay