ВЕСТИ

16.11.2023.

Јавни позив ОЦД: Јачање отпорности, смањење ризика од катастрофа и обнова након непогода

Уз финансијску подршку Европске уније и у партнерству са Министарством унутрашњих послова (Сектор за ванредне ситуације) и Министарством за јавна улагања, Програм Уједињених нација за развој (УНДП) објављује Јавни позив организацијама цивилног друштва за подношење предлога пројеката мањег обима за јачање отпорности и смањење ризика од катастрофа и обнову након елементарне и друге непогоде на територији Републике Србије.

На позив могу да се пријаве организације цивилног друштва регистроване у Републици Србији које су активне у области смањења ризика од катастрофа, цивилне заштите и обнове након елементарних и других непогода или у другим сродним областима.

Како би допринели смањењу рањивости на катастрофе и повећању отпорности Републике Србије на климатске промене, од предложених пројеката се очекује да имају мерљив позитиван утицај на најмање три од наведених тематских области: 

  • јачање мреже актера цивилног друштва за смањење ризика од катастрофа, 
  • подизање свести и учешће грађана у активностима за смањење ризика од катастрофа, 
  • учешће грађана у процесима доношења одлука које се тичу отпорности на катастрофе, 
  • иновативне праксе смањења ризика од катастрофа, укључујући обнову након елементарних и других непогода, 
  • ублажавање утицаја катастрофа на рањиве и угрожене групе становништва, 
  • боља припремљеност за ванредне догађаје и успостављање одрживих механизама реаговања и одговора у ванредним ситуацијама, 
  • мобилизација заједнице и укључивање грађана у сарадњу са субјектима система смањења ризика од катастрофа и реаговања на катастрофе, 
  • одрживи дијалог и партнерство јавног и цивилног сектора у управљању ризицима, 
  • креирање механизма за одговор на специфичне потребе које се тичу рањивости локалне заједнице. 

Трајање пројеката не може бити краће од 3 месеца, нити дуже од 5 месеци, у периоду од потписивања уговора до најкасније 30. маја 2024. године, када се очекује крај имплементације. 

Слање пријаве и пратеће документације се врши путем мејла са насловом „Јавни позив за организације цивилног друштва“ на: eudrr.rs@undp.org.најкасније до 5. децембра 2023. године, до 17 часова. Пријаве које стигну на наведену адресу након овог рока неће бити узете у разматрање. 

Како би сви заинтересовани добили детаљне информације о конкурсу, УНДП ће 23. новембра 2023. године, са почетком у 11ч организовати онлајн Инфо сесију. За присуство сесији, заинтересовани треба да се пријаве слањем мејла са насловом „Пријава за инфо сесију“ на адресу: eudrr.rs@undp.org, након чега ће добити линк за приступ.

Више информација о конкурсу и правилима пријаве пројеката може се наћи у Условима и смерницама за подносиоце пријава

Документација неопходна за пријаву се налази на следећим линковима: 
Анекс 1 - Пријавни формулар
Анекс 2 - Табеларни буџет
Анекс 3 - Наративни буџет
Анекс 4 - Профил подносиоца пријаве 
Анекс 5а - Декларација - Главни подносилац пројекта
Анекс 5б - Декларација – Партнер
Услови и смернице за подносиоце пријава – Позив 

Овај позив је расписан оквиру пројекта „ЕУ за Србију отпорну на катастрофе“, који финансира Европска унија, а спроводи УНДП.

Извор: УНДП