ВЕСТИ

04.09.2023.

ОТВОРЕН КОНКУРС ЗА ПОКРЕТАЧЕ ПРОМЕНА 2023.

Ко чини пету генерацију Покретача промена?

Ко су данас активни грађани који покрећу заједницу и доводе до промена у друштву? Која је то иницијатива у последње време оставила најјачи утисак на вас? Желимо да заједно са вама пронађемо и наградимо истинске покретаче промена и позивамо вас да номинујете иницијативу која је по вама била најзначајнија!

Београдска отворена школа покренула је 2019. године Годишњу награду за Покретаче промена и сада је у потрази за петом генерацијом активних грађана који мењају свет око себе на боље.

Током 30 година постојања, Београдска отворена школа тежила је да препозна, подржи и менторише појединце, неформалне групе и организације цивилног друштва који су својим деловањем желели да побољшају свој и животе својих суграђана. Ове године славимо 30 година постојања, али и више од 850 подржаних организација и 20.000 оснажених носилаца промена који, заједно са нама, стварају отпорно друштво засновано на знању, партнерству и одговорности.

Годишња награда слави покретаче промена - мотивисане грађане који истрајавају у напорима да побољшају животе свих нас, пружа признање и препознавање, као и финансијску и медијску подршку најуспешнијим и најупорнијим појединцима, неформалним групама и организацијама цивилног друштва.

Ко може да номинује Покретаче промена?

Сви грађани и грађанке – појединци, неформалне групе или организације цивилног друштва. Можете номиновати сами себе или некога за кога сматрате да заслужује награду и признање за свој рад, а испуњава услове наведене у тексту у наставку. Можете номиновати више иницијатива за различите категорије.

Ко може да буде номинован за Покретача промена?

Можете номиновати организације цивилног друштва (за категорије I, II)*, неформалне групе (категорија III) и истакнуте појединце (категорија IV), који су током претходне три године спроводили иницијативе које одговарају циљу конкурса.

*Организације цивилног друштва се могу кандидовати или бити номиноване у I и II категорији, али могу бити награђене искључиво у оквиру једне категорије.

У којим категоријама тражимо Покретаче промена?

I – САРАДЊОМ ДО ПРОМЕНЕ

У овој категорији желимо да истакнемо примере успешне сарадње између јавних власти и организација цивилног друштва у остваривању позитивних друштвених промена.

 II – ПРВИ ГЛАС ГРАЂАНА

Ова награда намењена је организацији цивилног друштва која је својом кампањом успела да допре до великог броја грађана, инспирише их, мотивише и окупи у заједничкој борби за промену.

 III – ПОХОД НА АКТИВИЗАМ

Ова награда у фокусу има неформалне групе, покрете и иницијативе које су окупиле велики број грађана и успеле да остваре важне промене у заједници.

 IV – ПОКРЕТАЧ/ИЦА ПРОМЕНА

У оквиру ове категорије, желимо да истакнемо људе који су, борећи се за заједнички интерес, храбро искорачили из оквира уобичајених очекивања и доказали колика је снага појединца.

Ко су били Покретачи промена претходних година? Више информација о прошлогодишњим добитницима можете пронаћи овде. Додатне информације се налазе на сајту Јавно заговарање.

 Шта добијају Покретачи промена?

Поред медијске промоције и јавног признања, награђени у свим категоријама добиће новчану награду у вредности од 600 ЕУР.

 Како се пријављују Покретачи промена?

Пријаве се достављају попуњавањем онлајн формулара који се налази на овом ЛИНКУ најкасније до 24. септембра 2023. године до 23:59 часова.

Биће разматране само комплетне пријаве које буду пристигле у наведеном року. За све додатне информације будите слободни да пошаљете упит на имејл: euresurscentar@bos.rs најкасније до 22. септембра до 15 часова.