Овај пројекат финансира Европска унија
Овај пројекат финансира Европска унија

ВЕСТИ

04.09.2023.

ОТВОРЕН КОНКУРС ЗА ПОКРЕТАЧЕ ПРОМЕНА 2023.

Ко чини пету генерацију Покретача промена?

Ко су данас активни грађани који покрећу заједницу и доводе до промена у друштву? Која је то иницијатива у последње време оставила најјачи утисак на вас? Желимо да заједно са вама пронађемо и наградимо истинске покретаче промена и позивамо вас да номинујете иницијативу која је по вама била најзначајнија!

Београдска отворена школа покренула је 2019. године Годишњу награду за Покретаче промена и сада је у потрази за петом генерацијом активних грађана који мењају свет око себе на боље.

Током 30 година постојања, Београдска отворена школа тежила је да препозна, подржи и менторише појединце, неформалне групе и организације цивилног друштва који су својим деловањем желели да побољшају свој и животе својих суграђана. Ове године славимо 30 година постојања, али и више од 850 подржаних организација и 20.000 оснажених носилаца промена који, заједно са нама, стварају отпорно друштво засновано на знању, партнерству и одговорности.

Годишња награда слави покретаче промена - мотивисане грађане који истрајавају у напорима да побољшају животе свих нас, пружа признање и препознавање, као и финансијску и медијску подршку најуспешнијим и најупорнијим појединцима, неформалним групама и организацијама цивилног друштва.

Ко може да номинује Покретаче промена?

Сви грађани и грађанке – појединци, неформалне групе или организације цивилног друштва. Можете номиновати сами себе или некога за кога сматрате да заслужује награду и признање за свој рад, а испуњава услове наведене у тексту у наставку. Можете номиновати више иницијатива за различите категорије.

Ко може да буде номинован за Покретача промена?

Можете номиновати организације цивилног друштва (за категорије I, II)*, неформалне групе (категорија III) и истакнуте појединце (категорија IV), који су током претходне три године спроводили иницијативе које одговарају циљу конкурса.

*Организације цивилног друштва се могу кандидовати или бити номиноване у I и II категорији, али могу бити награђене искључиво у оквиру једне категорије.

У којим категоријама тражимо Покретаче промена?

I – САРАДЊОМ ДО ПРОМЕНЕ

У овој категорији желимо да истакнемо примере успешне сарадње између јавних власти и организација цивилног друштва у остваривању позитивних друштвених промена.

 II – ПРВИ ГЛАС ГРАЂАНА

Ова награда намењена је организацији цивилног друштва која је својом кампањом успела да допре до великог броја грађана, инспирише их, мотивише и окупи у заједничкој борби за промену.

 III – ПОХОД НА АКТИВИЗАМ

Ова награда у фокусу има неформалне групе, покрете и иницијативе које су окупиле велики број грађана и успеле да остваре важне промене у заједници.

 IV – ПОКРЕТАЧ/ИЦА ПРОМЕНА

У оквиру ове категорије, желимо да истакнемо људе који су, борећи се за заједнички интерес, храбро искорачили из оквира уобичајених очекивања и доказали колика је снага појединца.

Ко су били Покретачи промена претходних година? Више информација о прошлогодишњим добитницима можете пронаћи овде. Додатне информације се налазе на сајту Јавно заговарање.

 Шта добијају Покретачи промена?

Поред медијске промоције и јавног признања, награђени у свим категоријама добиће новчану награду у вредности од 600 ЕУР.

 Како се пријављују Покретачи промена?

Пријаве се достављају попуњавањем онлајн формулара који се налази на овом ЛИНКУ најкасније до 24. септембра 2023. године до 23:59 часова.

Биће разматране само комплетне пријаве које буду пристигле у наведеном року. За све додатне информације будите слободни да пошаљете упит на имејл: euresurscentar@bos.rs најкасније до 22. септембра до 15 часова.