ПОЗИВИ

24.04.2024.

ОПЕНС АНКЕТА ЗА ВОЈВОДИНУ: Шта ТИ мислиш о ЕУ?

ОПЕНС спроводи анкету са жељом да чује ставове младих у Војводини о процесу придруживања Србије Европској унији, како они виде овај процес и у којој мери га препознају као важног.

Истраживање се спроводи у оквиру пројекта REBOOTING: Подстицање младих за учешће у процесу ЕУ интеграција. Пројекат финансира ЕУ и користи процес приступања ЕУ као окосницу за промовисање активног грађанства нових генерација и бави се кључним изазовима са којима се регионална омладина суочава.

Анкета је анонимна. Подаци ће бити заштићени у складу са Законом о заштити података о личности (Сл. гласник РС, бр. 87/2018) и неће бити доступни јавност.

"Ако желиш да се и твој глас чује, издвоји 5 минута и попуни анкету путем линка" - позивају из ОПЕНС-а.

Према Алтернативном извештају о положају и потребама младих у Републици Србији (КОМС) из 2023. године, популација младих у Србији чини 15,76% укупне популације, при чему 16% младих има позитивне ставове према Европској Унији, 39,6% негативне, а 44,4% популације младих има неутралан став према ЕУ.  Извештај такође показује да 24,9% испитаних младих у Србији тврди како није заинтересовано за друштвена и политичка дешавања у земљи. Бриге због деформисања приказа младих у медијима су очигледне, уз веровање да медији приказују лошију слику него што стварно јесте.

Управо зато, уз финансијску подршку Европске Уније, покренут је пројекат Responding to Enlargement Boost Through the Involvement of New Generations (REBOOTING), фокусиран на оснаживање младих у Војводини, узимајући у обзир јединствене друштвене, културне и економске факторе региона. 

Извор ОПЕНС