БЛОГ

27.02.2024.

ПРЕДСТАВЉАМО АКТИВИСТЕ – АЛЕКСАНДАР ПРИЦА

Александар Прица, директор Асоцијације ДУГА и председник Савета за стварање подстицајног окружења за развој организација цивилног друштва

______________________________________________________

Асоцијација ДУГА је основана 2004. године. Окупили смо се у намери да наше друштво учинимо бољим за живот, да живимо достојанствено, безбедно, а онима који су најосетљивији у нашем друштву да пружимо подршку, будемо уз њих.

Као организација у последњих 20 година нашег рада смо се мењали, унапређивали наше капацитете, ширили области деловања и циљне групе све у складу са потребама наших крајњих корисника и променама које носи савремено друштво. Ипак и после 20 година рада и свих промена које смо унели у наш рад и даље остајемо организација у потпуности посвећена раду са човеком. Зато је једна од наших политика у последњих 20 година, односно, од почетка нашег рада: „Човек на првом месту!“

Од 2004. године активно се бавим активизмом у областима људских права, социјалне и здравствене заштите, образовања и безбедности. Разлог за моје активистичко деловање био је изузетно личне природе, односно припадност осетљивој популацији и борба за положај прво у мом селу поред Шапца. Након великих проблема у животу током одрастања, а када сам их успео решити, добио сам јаку жељу да помогнем другима и та жеља траје и након 20 година. Иако руководим организацијом, још увек велики део свог времена посвећујем директном раду са корисницима наших услуга, то ме испуњава и даје ми енергију за даљи рад.

Баш тај директан рад са корисницама и корисницима наших услуга и генерално особама којима пружамо подршку, даје ми невероватну снагу, вољу, истрајност и посвећеност активизму. Наравно и сви успеси које смо до сада постигли, као и промене које смо начинили у многим заједницама, мени су доказ да активизмом, без обзира на околности у којима се налазимо, можемо нашу заједницу учинити бољим местом за живот свих нас.

Изазове које имамо у раду видимо као прилику за унапређење нашег деловања, суочавамо се са њима и увек излазимо јачи. Углавном се ти изазови односе на потребе наших корисника услуга, некада безизлазне ситуације у којима се налазе, са друге стране недостатак капацитета државе да им помогне али нашом посвећености и креативности успевамо ако не да елиминишемо, бар да умањимо те некада безизлазне ситуације у којима се наши корисници налазе.

Једна од најважнијих лекција коју сам научио кроз 20 година активистичког рада, јесте да је систем најлакше мењати изнутра, да је сарадња неопходна и да ако не постоји сарадња, мора постојати бар минимум професионалне комуникације.

Председник Савета за стварање подстицајног окружења за развој организација цивилног друштва

Баш због те изузетне лекције, пријавио сам се за члана Савета за стварање подстицајног окружења за развој организација цивилног друштва, јер најбоље познајем себе и знам да ћу у овом Савету дати максимум да он функционише, а самим тим и даје резултате. Радом Савета, искрено верујем да можемо створити окружење за боље, сигурно и одрживо деловање наших колегиница и колега из цивилног сектора.

Била ми је изузетна част када су ме изабране колегинице и колеге из цивилног сектора консензусом изабрале за председника Савета, што сам мислио да је немогуће, обзиром да долазим из организације по мени средњих капацитета и организације која је са седиштем у мањој средини. Овај чин даје ми наду, верујем и многим другим организацијама из малих средина, али и организацијама мањих или средњих капацитета, да заиста имају прилике и могућности да се даље развијају и оснажују.

Желео бих да изразим велико задовољство што ћу заједно са колегиницама и колегама из цивилног сектора у наредних пет година учествовати у побољшању окружења за рад цивилног сектора Србије, пре свега на добробит свих наших суграђанки и суграђана чије интересе заступамо. Као председник Савета, трудићу се да свима будем доступан и да већина одлука које донесемо у току рада Савета буде донета консензусом. Верујем да ће конструктиван дијалог унутар Савета, свима помоћи да боље разумемо једни друге, да се уважавамо и  градимо најбољу могућу будућност наше земље.

Цео текст прочитајте на сајту Регионалног ресурс центра за западну и југозападну Србију