БЛОГ

12.12.2023.

УПОЗНАЈТЕ ИНИЦИЈАТИВЕ ОЦД: УДРУЖЕЊЕ РОДИТЕЉА СТРАДАЛЕ ДЕЦЕ У САОБРАЋАЈУ

Удружење родитеља страдале деце у саобраћају основано је у марту 2023. године након црног низа смрти четири детета пешака у временском размаку од месец дана. Окупља не само родитеље деце и младих погинулих у саобраћају, већ и све оне који су спремни да волонтерским радом допринесу циљевима Удружења.

Примарни циљ удружења је измена казнене политике Републике Србије и пооштравање запрећених казни за смртни исход у саобраћају. Тренутне изречене казне су ближе минимуму и иду од једне до три године, иако су запрећене казне од једне до осам година, или од две до 12 за смртни исход са евентуалним умишљајем. У сврху остваривања тог циља Удружење је у више наврата, уживо посетило Министарство правде, Министарство унутрашњих послова, Министарство за саобраћај, енергетику и инфраструктуру, Министарство за бригу о породици, врховног јавног тужиоца и председника Републике Србије и предало конкретне предлоге за измене таксативно наведених чланова Кривичног законика Србије и Закона о безбедности саобраћаја.

Одговорно тврдимо да, по узору на остале европске земље где је јавни ризик страдања у саобраћају два до три пута мањи од ризика у Србији, оштрија казнена политика представља кључни фактор у спречавању трагедија у саобраћају. На пролеће очекујемо обећану јавну расправу и евентуалну промену закона до краја 2024. године.

Поред измена закона удружење тренутно води рачуна о породицама жртава саобраћајних незгода кроз давање савета о њиховим правима, хронолошким процесима у кривичном поступку као и о евентуалним злоупотребама и правним лековима које породице, најчешче, морају преузети на себе. У ту сврху већ радимо на информативном сајту где би све такве информације биле лако доступне. Као млада и неискусна организација имамо пуно планова и активно радимо на добијању про-боно помоћи правних тимова или појединаца како би породице које немају довољно средстава имале квалитетне и експертске савете.

Веома смо поносни на реализацију психолошке, бесплатне систематске помоћи породицама жртава саобраћајних незгода. То је највећи допринос Верице Виторовић, маме погинулог Деспота, уз организацију МУП-а и Агенције за безбедност у саобраћају, па сада постоји СОС телефон 0800 085 087 за заказивање психотерапија са људима из Друштва психолога. Позивамо све породице којима је ова врста помоћи потребна да се јаве на телефон и закажу бесплатне психотерапије уживо или онлајн.

 

 

Србија спада у једну од најнебезбеднијих земаља Европе за децу и младе, али и одраслу популацију у саобраћају. Шанса да дете до 14 година погине у Србији су у просеку два пута веће него у ЕУ, три пута веће него у скандинавским земљама, Холандији, Немачкој…

Зато је битан сегмент нашег деловања фокус на медијској подршци и посвећености овој теми која нема довољно простора у односу на ризике и опасности које носи. Кроз честа гостовања у медијима – на телевизијама, порталима, подкастима – покушавамо да промовишемо концепт урбане мобилности, где се штите рањиви учесници у саобраћају: деца, бициклисти, мотористи, старе особе, особе са инвалидитетом, као и да подсетимо возаче да је брзина убица број 1 у Србији.

Јако забрињава чињеница да су управо саобраћајне незгоде на светском нивоу убица број 1. за популацију од 4 до 19 година. Како бисмо спречили будуће трагедије, смањили тренд страдања у Србији неопходно је пооштрити казнену политику по узору на Велику Британију, Холандију, скандинавске земље. Неопходно је институционално помоћи породицама жртава правовременим и поузданим информацијама и едуковати возаче да штите рањиве учеснике у саобраћају поштујући прописе. Управо о свим овим темама смо најдетаљније говорили у подкасту Агеласт који можете погледате на ЛИНКУ.

Наше друштвене мреже редовно подсећају на последице бахате вожње кроз меморизацију жртава како се тако нешто не би понављало. Ту су, такође и активности Удружења. Запратите нас, поделите наше објаве и помозите нам да спречимо будуће трагедије:

Инстаграм: https://www.instagram.com/stradaladecausaobracaju/

Јутуб канал: https://www.youtube.com/@stradaladecausaobracaju/featured

X (Твитер): https://twitter.com/decausaobracaju

Тик-ток: https://www.tiktok.com/@stradaladecausaobracaju

 

Вера Јанковић

Удружење родитеља страдале деце у саобраћају