БЛОГ

28.11.2023.

Креатори саобраћајне политике су део проблема а не део решења!

Поводом 19. новембра, Светског дана сећања на жртве саобраћајних незгода, Тебра портал је у склопу своје подкаст емисије "Шта има?" угостио Игора Велића и емисију  посветио  безбедности саобраћаја, саобраћајним незгодама, саобраћајном планирању  регулисању, али и другим ставарима које ради удружење Сигурне стазе

ПОГЛЕДАЈТЕ ПОДКАСТ

У емисији можете чути узнемиравајуће податке који се тичу стања безбедности саобраћаја, како на националном тако и на локалном нивоу. Игор Велић се у току емисије осврнуо и на одговорност креатора саобраћајне политике за стање безбедности саобраћаја, али је представио и концепт урбане мобилности који код нас још увек није прихваћен у академским, стручним и политичким круговима.

Већи део емисије је посвећен саобраћајним проблемима у Бору и које су то мере које треба применити и реализовати како би се унапредила безбедност саобраћаја. Као Предавач теоријске обуке у ауто школи, Велић се осврнуо и на значај и улогу саобраћајног васпитања и образовања, како и на саме проблеме у раду ауто школа и шта све ту треба побошљати како би добили квалитетнију обуку.

Пошто је Велић познат као борац за права деце, пешака, бициклиста и особа са инвалидитетом, добар део разговора је посвећен мерама каје би допринеле да се унапреди њихова безбедност у саобраћају.

Подкаст је снимљен у склопу пројекта Причајмо о безбедности да не бисмо причали о последицама, који спроводе Сигурне стазе и Тебризам. Рад Сигурних стаза подржава Шведска у оквиру програма Београдске отворене школе „Млади и медији за демократски развој“.

Игор Велић, мастер инж. саобраћаја, заступа и активно промовише савремен концепт одговорности за стање безбедности саобраћаја - уместо само правне одговорности, неопходно је причати о стручној, моралној и политичкој одговорности; уместо приче само о одговорности учесника незгоде, требало би више причати о одговорности креатора Система.

Насловна: Тебра портал