БЛОГ

21.11.2023.

Отпорност на катастрофе - Водич за Превенцију, Реаговање и Опоравак

Представљамо књигу "Отпорност на катастрофе - Водич за Превенцију, Реаговање и Опоравак", у издању Научно-стручног друштва за управљање ризицима у ванредним ситуацијама. Књига је намењена свима који желе да се боље припреме за непредвиђене ситуације, било да су изазване природним катастрофама попут земљотреса, поплава или шумским пожарима или антропогеним катастрофама као што су пожари, незгоде на раду, терористички напади или пандемије. Књигу можете наћи бесплатно на ЛИНКУ

“Живимо у свету који се непрестано мења и често се суочавамо са изазовима који захтевају брзо и ефикасно реаговање. Осмишљена је како би вам помогла да разумете различите аспекте катастрофа, да препознате ризике и да се припремите за њих. Кроз њу ћете сазнати како да заштитите себе, своје породице и заједницу, како да реагујете у непредвиђеним ситуацијама и како да се опоравите након катастрофе.

Засновани на стручним сазнањима и искуствима стручњака из различитих области, ови савети су утемељени на најновијим истраживањима и најбољим праксама у области катастрофа. Надамо се да ћете ову књигу користити као ресурс за унапређење ваше сопствене отпорности и заштите, али такође и као средство за едукацију и оснаживање ваших заједница. Заједно, можемо да створимо безбедније и отпорније заједнице, спремне за изазове које будућност доноси. У књизи ћете пронаћи информације о основним корацима које треба предузети како бисте се заштитили и припремили за катастрофе. Упознаћете се са конкретним саветима о томе како да креирате план за ванредне ситуације за вашу породицу, шта треба да имате у кући за случај катастрофе и како да се понашате током самих таквих околности. Осим тога, размотрићемо и важност обнове након катастрофе и како да се опоравите са што мање последица. Овај мултидисциплинарни приступ, подржан стручним сазнањима и искуствима, кључан је за изградњу одрживих система превенције и управљања у катастрофама. Желим да напоменем и то да је ова књига више од само практичног водича; она је кључ за откривање сналажљивости и припремљености у непредвиђеним околностима.  

Спремни сте за откривање света отпорности на катастрофе? 

Без обзира да ли се суочавате са поплавама, земљотресима, несрећама на раду, терористичким нападима или пандемијама, овај водич нуди драгоцено упутство за сагледавање ризика и ефикасно реаговање. Оно што издваја ову књигу јесте њена практична оријентација. Не само да вам пружа информације о томе како се понашати током катастрофе, већ вас наводи да размислите о корацима које можете предузети унапред како бисте се припремили и били отпорнији на катастрофе које ће бити све учесталије и разорније. Осим тога, књига наглашава важност процеса опоравка након катастрофе, пружајући смернице о томе како се носити са стресом и обнављати нормалност у животу. Посебан нагласак стављен је на улогу заједнице у изградњи отпорности. Ова књига подстиче читаоце да размишљају о својој улози у ширем контексту и како заједно можемо створити безбедније и отпорније заједнице. Кроз примерима обогаћен текст, откривате конкретне кораке које можете предузети како бисте допринели јачању колективне отпорности на катастрофе."

Аутор: Проф. др. Владимир М. Цветковић