БЛОГ

07.11.2023.

Агеласт: Системски пропусти који доводе до страдања деце у саобраћају

У новој епизоди подкаста Агеласт, Галеб Никчевић је угостио Удружење родитеља страдале деце у саобраћају и отворио тему битну за јавност и покретање друштвеног дијалога.

О безбедности, о правним потешкоћама, потпуном институционалном одсуству бављења овим породицама које након трагедије остају потпуно препуштене себи, али и потенцијалним решењима, казненим политикама и многим другим заиста тешким и важним темама, Галеб је разговарао са својим гостима: 

  • Верица Виторовић/Удружење родитеља страдале деце у саобраћају
  • Вера Јанковић/Удружење родитеља страдале деце у саобраћају
  • Игор Велић/Сигурне стазе

Фактор јавног ризика страдања деце у Србији  је 12, док је у осталим земљама Европе 6.8,  што нас сврстава у најнебезбедније земље у Европи у области безбедности саобраћаја. 

Ово је тема о којој се скоро уопште не говори, а чија статистика и проблематика је поражавајућа. Наиме, сваке године у Србији погине дванаесторо деце до 14 година, док 110 деце претрпи теже или лакше телесне повреде  - Игор Велић

Трагично је што држава не предвиђа и не пружа никакву психолошку подршку родитељима и породицама, нити им пружа било какву подршку у правним проблемима са којима морају да се суоче током кривичних поступака против починитеља. Од проблема и пропуста од стране креатора саобраћајне политике, надлежних министарстава, обдукција, преко вештачења, па све до пресуда, систем ни у једном тренутку не види жртве ових трагедија.

Подкаст можете погледати на ЛИНКУ

Фото/принтскрин: Агеласт/Удружење родитеља страдале деце у саобраћају/епизода 204