БЛОГ

07.11.2023.

УПОЗНАЈТЕ ИНИЦИЈАТИВЕ ОРГАНИЗАЦИЈА ЦИВИЛНОГ ДРУШТВА: ЛОКАЛНА ФОНДАЦИЈА НИШ

Локална Фондација Ниш (ЛФН) је основана 2020. године с циљем унапређења локалне заједнице у Нишу и околини. Оснивање ЛФН-а било је подржано од стране Траг Фондације путем програма “Фондација нашег краја – заједница се пита“, а током времена је постала самостално правно лице. Оснивање фондације произашло је из жеље група људи да допринесу развоју своје локалне заједнице, препознајући потребу за променама и унапређењем живота у свом окружењу.

Локална Фондација Ниш има за циљ пружање подршке активним грађанима и иницијативама које теже позитивним променама у њиховој локалној заједници. Њихова мисија обухвата повезивање активиста и ресурса како би се решили локални проблеми и унапредиле заједнице. Фондација се посебно залаже за развој спорта, образовања, културе и уметности, као и за уређење јавних простора.

Локална фондација Ниш жели да пружи подршку комшијама, активним Нишлијама који су спремни да покрену позитивне промене у својој улици, насељу и граду. Залажемо се за развој спорта у Нишу, улагање у образовање, подршку култури и уметницима и желимо да нам јавни простори буду што лепши.“ говори Филип Јовановић испред ЛФН.

Прикупљање средстава за подршку локалним пројектима и иницијативама спроводи се на неколико начина. Фондација прима директне донације од појединаца и компанија, организује јавне догађаје за прикупљање средстава попут лицитација и донаторских вечери, те спроводи и пројектно (су)финансирање. Ова разноврсна стратегија омогућава ЛФН да прикупи средства и подржи различите иницијативе.

Локална Фондација Ниш је до сада подржала низ пројеката и иницијатива које су допринеле локалној заједници. Неки од примера укључују уличну галерију Мезанин, мурал посвећен боксеру Драгиши Станковићу Челику, мурал у насељу Јагодин мала, обнову домова културе у Горњој Студени и Првој Кутини. Такође су успешно реализовали акцију прикупљања средстава за реновирање спортских терена и подржали набавку опреме за породилиште у Нишу.  Наиме, са пекарама Житопек је успешно реализована акција прикупљања средстава за реновирање два спортска терена – Коцка и Тутино. Током три месеца по пет динара од сваке продате погачице опредељено је у ову сврху. Док је ЛФН кампања прикупљања средстава за породилиште у Нишу била обављена у виду набавки+ спаваћица и постељина.

Фондација сарађује и са локалним фондацијама у другим градовима, попут локалних фондација из Панчева и Старе Пазове, које су настале по истом моделу управо као и ЛФН.

ЛФН се истиче по транспарентности у вези с прикупљањем и расподелом средстава. Информације о донаторима и пројектима су јавно доступне на њиховом веб сајту, а о свим активностима и пројектима редовно извештавају јавност.

Узимајући у обзир број пристиглих предлога (176 на четири јавна конкурса) питања, коментаре, захтеве које редовно добијамо, може се рећи да су грађани препознали ЛФН као организацију која им је значајна. Наша идеја је од самог почетка била да људе мотивишемо да брину о свом комшилуку, да се залажу за промене које су у њиховој микро локалној заједници најнеопходније. Утисак је да смо успели у томе да бар мало променимо начин размишљања људи и покажемо како су мале промене могуће уколико смо уједињени око заједничког циља.“ каже Филип Јовановић, испред ЛФН.

Oslikaj hrabrost mural - Jagodin mala

У будућности, ЛФН планира реализацију нових идеја и пројеката које су подржане на конкурсима за микро локалне иницијативе. Такође, планирају одржавање донаторских догађаја како би прикупили средства за подршку будућим пројектима.

Један од тренутних изазова с којим се Фондација суочава је потреба за даљим развојем инфраструктуре и интерним јачањем организације. Како би решили овај проблем, планирају повећати подршку компанија и донатора који могу пружити финансијску стабилност ЛФН.

Локална Фондација Ниш има значајан утицај на локалну заједницу, мотивишући грађане да се активно ангажују у решавању проблема у својим заједницама и допринесу позитивним променама. Њихова транспарентност и посвећеност подршци локалним иницијативама чине их кључним актерима у унапређењу Ниша и околине.

 

Преузето са сајта: Регионални ЕУ Ресусрс центар у Нишу