БЛОГ

10.10.2023.

ЈУБИЛЕЈ ОРГАНИЗАЦИЈА ЦИВИЛНОГ ДРУШТВА: ФОНДАЦИЈА БФПЕ ЗА ОДГОВОРНО ДРУШТВО

Након 2000. године потреба за организацијом која се бави унапређењем капацитета и оснаживањем људи који раде на изградњи грађанске политичке културе и доносе одлуке постала је неопходна за демократски развој Србије. Тако је 2003. године настао БФПЕ, тада Београдски фонд за политичку изузетност, а данас Фондација БФПЕ за одговорно друштво, која се усмерила на политичко образовање оних који у Србији доносе одлуке и оних који се баве најодговорнијим пословима, оних од којих зависи модернизација, демократизација и европска интеграција Србије, људи од којих зависи много ствари, а који углавном врло мало знају о тим процесима.

БФПЕ - 20 година посвећени култури дијалога

Развојем друштвених и политичких елита, које чине челници државних институција, политичких странака, локалних самоуправа, али и организација цивилног друштва, медија и бизниса кроз посебно осмишљене програме који су посвећени владавини права, поштовању људских и мањинских права, тражењу решења за постојеће и будуће изазове одрживог развоја и подстицањем дијалога међу релевантним актерима и актеркама можемо достићи одговорно друштво појединаца и појединки који подразумевају савестан однос према друштвеним вредностима. 

Две деценије касније БФПЕ је и даље препознатљив управо по програму политичког образовања који генерацијама које сада пролазе кроз различите БФПЕ програме политичког и неформалног образовања омогућава  да кроз разговор и аргументовану дебату решавају изазове који се пред њих постављају. Неговањем мрежа које настају током реализације интерактивних образовних програма БФПЕ мотивише и подстиче учеснике и учеснице да знање стечено током тих програма буде преточено у реалне и конкретне акције у дневној политичкој и друштвеној пракси.

БФПЕ је део мреже школа политичких студија Савета Европе од самог почетка, и заједно са партнерским школама из региона Западаног Балкана, али и шире, континуирано је охрабривао и продубљивао регионалну сарадњу и дијалог.  Пратећи и најважније процесе у региону, Европи и свету, представљане су и покретане нове теме и укључивани нови људи. Циљ је да се оне приближе разноликој публици кроз форуме, конференције, тематске разговоре.

Кроз различите платформе за дијалог и сарадњу кључних актера у Европи и региону отваран је простор за размену мишљења, предлагање решења, подстицање добросуседских односа, кроз боље упознавање и разумевање различитих страна, као и њихових потреба. Подржавањем различитих иницијатива и формата, БФПЕ гради поверење кроз интензиван дијалог свих релевантних актера у региону, стављајући акценат на регионалну сарадњу као неопходан предуслов за одрживи развој и демократију.

БФПЕ ствара прилике за једнако учешће различитих група у политичким процесима и одлучивању на свим нивоима, а како би се допринело стварању истински одговорног друштва. Учењем кроз дијалог расте и поверење међу заинтересованим странама. 

Кроз различите програме БФПЕ доприноси бољем информисању, промени свести  и укључивању јавних личности, истраживача, представника привреде али и грађана и грађанки у јавне дебате о енергетској ефикасности, обновљивим изворима енергије, зеленој економији, обезбеђивању учешћа грађана/грађанки у борби против климатских промена и подстицању много боље сарадње свих актера/актерки који су укључени у креирање и примену одговорније и обухватније  политике праведне зелене трансформације друштва.
БФПЕ алумни мрежа тренутно броји преко 2000 мушкараца и жена, који су узели учешће у неком од програма политичког образовања, и долазе из различитих сегмената политичког и јавног живота.

Кроз године БФПЕ тим се мењао, али свако од људи који су радили у БФПЕ дали су свој допринос развоју друштва заснованог на демократским принципима и начелима. Тренутно БФПЕ тим броји 13 посвећених појединки и појединаца који осмишљавају нове програме и иницијативе усмерене на бољитак друштва.

Вредности којима се БФПЕ води већ 20 година су култура дијалога, професионализам, солидарност, одговорност, доследност, сарадња, и тако ће наставити и у наредних 20 година.

Ауторка: Светлана Стефановић, извршна директорка Фондација БФПЕ за одговорно друштво