Овај пројекат финансира Европска унија
Овај пројекат финансира Европска унија

АКТУЕЛНОСТИ

13.07.2023.

ЕК определила још 2,3 милијарде евра за Западни Балкан

ек

Европска комисија покренула је додатни инвестициони пакет од 2,3 милијарде евра за Западни Балкан у оквиру Економског и инвестиционог плана.

Европска комисија покренула је нови финансијски пакет за подршку 14 водећих инвестиционих компанија у области транспорта, енергетике, животне средине, људског капитала и подршке приватном сектору на Западном Балкану, укупне вредности 2,3 милијарде евра. Ово је пети инвестициони пакет у оквиру Економског и инвестиционог плана ЕУ за западни Балкан. Пројекти су припремљени у блиској сарадњи са партнерима са Западног Балкана и међународним финансијским институцијама како би се убрзала европска перспектива региона.

„Овим новим инвестиционим пакетом шаљемо гласну и јасну поруку нашим партнерима са Западног Балкана: њихова будућност је унутар ЕУ и ми остварујемо стабилан напредак у затварању јаза у економском развоју. Ови пројекти ће боље повезати регион изнутра и са ЕУ, помоћи у декарбонизацији њихових економија и подржати конкурентност приватног сектора у региону. Позивам наше партнере са Западног Балкана и међународне финансијске институције да покрену ове пројекте што је пре могуће како би грађани и предузећа у региону могли да искористе користи од ових инвестиција”, изјавио је комесар ЕУ за суседство и проширење, Оливер Вархељи.

Инвестициони пакет од 2,3 милијарде евра, који укључује 528 милиона евра грантова ЕУ из Инструмента за претприступну помоћ (ИПА III), додатне билатералне доприносе држава чланица ЕУ и Норвешке, зајмове међународних финансијских институција и доприносе привреда Западног Балкана, подржао је Оперативни одбор Инвестиционог оквира за Западни Балкан.

14 нових одобрених пројеката покривају следеће приоритетне секторе:

Одрживи транспорт: изградња деоница и поддеоница аутопута на Коридору Vc у Босни и Херцеговини и Коридору VIII у Северној Македонији. Ови пројекти ће олакшати регионалну трговину, смањити време путовања и подстаћи одржив економски раст.

Чиста енергија: рехабилитација хидроелектрана у Србији и Босни и Херцеговини ради смањења емисије гасова стаклене баште и повећања енергетске ефикасности у Северној Македонији. Остали пројекти укључују јачање преносне мреже Северне Македоније или постављање зеленог транспорта у Тирани.

Животна средина и клима: рехабилитација сарајевског водоводног система ради побољшања јавног здравља, јачања комерцијалне инфраструктуре и побољшања укупне ефикасности водоснабдевања у Кантону Сарајево.

Хумани развој: унапређење енергетске ефикасности и интегрисано управљање енергијом Универзитета у Београду.

Приватни сектор: снабдевање финансијским средствима за обновљиве и ефикасне енергетске мере у региону, одржив приступ финансирању за предузетништво и комбинација специјализованог финансирања за дигитализацију и конкурентност за микро и мала предузећа (ММСП). Ови пројекти ће помоћи у смањењу неједнакости, повећању отварања нових радних места и смањењу потрошње енергије и емисије гасова стаклене баште.

За више информација

Factsheet – сажетак пројектног пакета

Брошура – Пројекат EIP WBIF

Инвестициони оквир за Западни Балкан (vbif.eu)

 

Преузето са : ЕУ у Србији