Овај пројекат финансира Европска унија
Овај пројекат финансира Европска унија

АКТУЕЛНОСТИ

12.07.2023.

КОНФЕРЕНЦИЈА О УНАПРЕЂЕЊУ ПОЛОЖАЈА И ПОШТОВАЊУ ПРАВА ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

мдри-с

Иницијатива за права особа са менталним инвалидитетом МДРИ-С реализовала је Конференцију о унапређењу положаја и поштовању права особа са инвалидитетом у среду, 5. јула 2023.

Циљ ове конференције био је представљање Анализе усклађености јавних политика са стандардима људских права особа са инвалидитетом и законским оквиром у Републици Србији, искуства дијалога са доносиоцима одлука, као и две стратегије у формату лаком за разумевање.Конференција о унапређењу положаја и поштовању права особа са инвалидитетом уједно је и завршни догађај пројекта “Отворени дијалог: пут ка инклузивном друштву – DIsALOGUE”, који МДРИ-С реализује у склопу програма подршке ”Дијалог промена”. Овим пројектом настојали смо да  унапредимо дијалог између наше организације, особа са инвалидитетом и надлежних министарстава јер је неопходно заједничко деловање свих актера како би се обезбедило унапређење прописа у Републици Србији, као и њихово усклађивање са Конвенцијом Уједињених нација о правима особа са инвалидитетом.

На првој панел дискусији коју је отворила Маша Павловић, пројектна менаџерка МДРИ-С, говорнице су истакле важност дијалога и партнерства организација цивилног друштва и различитих државних институција, мапирани су заједнички потенцијали и како заједнички можемо да решавамо важне проблеме у нашем друштву. “По правилу,  до политика и одлука се не може доћи без дијалога”, истакла је панелисткиња Ивана Јоксимовић, помоћница министра у Министарству за људска и мањинска права и друштвени дијалог. Акценат на важности дијалога дала је и Марина Лукић, пројектна менаџерка у Београдској отвореној школи која је истакла да је важно да дијалог буде инклузиван, транспарентан и да се чује глас свих. Координаторка Платформе организација за сарадњу са механизмима Уједињених нација за људска права Соња Тошковић је истакла сарадњу које организације цивилног друштва које чине платформу имају са Министарством за људска и мањинска права, између осталог, и у оквиру Савета за праћење примене препорука УН за људска права.

На другој панел дискусији чланови неформалне групе самозаступника МДРИ-С, Стефан Лазаревић и Милица Секулић су представили како су изгледали састанци са доносиоцима одлука, као и како је изгледао рад на креирању докумената у формату лаком за разумевање. Када су у питању састанци, панелисти су истакли да им је важна размена мишљења у малим групама, као и да желе да их неко саслуша и разуме, што су ови састанци и постигли. “Док не чујемо особу која живи тај живот, не можемо да спознамо све аспекте” је једна од порука овог скупа, зато је важно да наставимо да оснажујемо особе са инвалидитетом да се боре за своја права и да пусте свој глас. Када су у питању јавне политике, група самозаступника је, како би се обезбедила информацијска приступачност, у формат лак за разумевање приредила Стратегију унапређења положаја особа са инвалидитетом у Републици Србији за период од 2020. до 2024. године и Стратегију деинституционализације и развоја услуга социјалне заштите у заједници за период од 2022. до 2026. године.

Трећа панел дискусија била је посвећана представљању Анализе усклађености јавних политика са стандардима људских права особа са инвалидитетом и законским оквиром у Републици Србији, коју су креирале ауторке Драгана Ћирић Миловановић и Снежана Лазаревић. У документу се анализира у којој мери су Стратегија унапређења положаја особа са инвалидитетом за период од 2020. до 2024. године и Стратегија деинституционализације и развоја услуга социјалне заштите у заједници за период 2022–2026. године усклађене са стандардима Конвенције УН о правима особа са инвалидитетом коју је Србија ратификовала 2009. године. Ова анализа није критика већ увид у то колико се наше законодавство приближило стандардима Конвенције о правима особа са инвалидитетом, истакла је ауторка и панелисткиња Снежана Лазаревић. Неки од циљева и мера обе стратегије су заједнички, и они су били предмет анализе а то су: пословна способност, запошљавање, самосталан живот и укључивање у заједницу/ развој услуга у заједници.

Пренето са сајта: Иницијатива за права особа са менталним инвалидитетом