АКТУЕЛНОСТИ

30.06.2023.

Недопустив напад на Ужички центар за права детета

BOŠ logo

Београд, 30. јун 2023. године

 

 САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

 

Београдска отворена школа осуђује понашање највиших представника Владе Републике Србије који нападају представнике цивилног друштва и изражава пуну подршку Радовану Цицварићу, његовој породици, као и организацији Ужички центар за права детета на чијем је челу.

Министар државне управе и локалне самоуправе у Влади Републике Србије Александар Мартиновић је 29. јуна, у Народној Скупштини, говорећи о Радовану Цицварићу, оцу студента Павла Цицварића који је био један од говорника на протесту „Србија против насиља“, набрајао његову имовину као приватног лица и показао његову фотографију током телевизијског преноса. Министар је на тај начин, без одговорности за јавно изговорену реч, допринео атмосфери застрашивања активиста и представника цивилног друштва у Србији.

Изражавајући забринутост због наставка напада на организације цивилног друштва и њихове представнике, Београдска отворена школа, још једном, пружа пуну подршку Радовану Цицварићу, његовој породици, као и организацији Ужички центар за права детета (УЦПД) која већ 25 година делује са мисијом унапређења положаја деце у нашем друштву. Као развојна организација, Ужички центар за права детета ради на имплементацији и мониторингу дечијих и људских права, креирању и спровођењу јавних политика у тој области првенствено у образовном и систему социјалне заштите. Током више од две деценије својих активности, УЦПД, због свог успешног деловања и експертизе партнер је како институцијама Републике Србије тако и међународним подржаваоцима европског пута Републике Србије. Активисти Ужичког центра за права детета су педагози, психолози, наставници и социолози.

Београдска отворена школа позива на одговорност представнике институција у Републици Србији, будући да овакви и слични напади на представнике и организације цивилног друштва негативно утичу на процес изградње демократског и одговорног друштва, као и на европски пут наше земље.

 

 

 

 

Контакт за медије:

Сандра Пекић,

телефон +381 (0) 60 655 19 01

e-пошта: sandra.pekic@bos.rs