АКТУЕЛНОСТИ

15.05.2024.

Одржан тродневни мулти антикорупцијски догађај ЧУВАМО НОВИ ПАЗАР ОД КОРУПЦИЈЕ

Организација цивилног друштва Институт за истраживање корупције Кареја као организатор и Урбан-ин као суорганизатор, реализовале су тродневни мулти антикорупцијски догађај ЧУВАМО НОВИ ПАЗАР ОД КОРУПЦИЈЕ. Организацију је помогао Санџачки одбор за заштиту људских права и слобода Нови Пазар.

Првог дана одржана је двосатна основна антикорупцијска обука за 20 полазника. Другог дана реализована је антикорупцијска анкета на узорку од сто испитаника. Анкету је реализовали седморо студенткиња и студента полазника обуке као и три координатора. Касније, у простору Културног центра, двадесеторици полазника антикорупцијске обуке уручени су Цертификати о завршеној антикорупцијском обуци. У наставку одржана је конференција на тему “Моћ или немоћ антикорупцијског Закона о организацији и надлежности државних органа у сузбијању организованог криминала, тероризма и корупције”.

Циљ конференције је да размотри ефекте примене наведеног антикорупцијског Законада донесе одлуку о конкретном и остваривом циљу заговарачке иницијативе, као и примени адекватне мере, коју ће организатор са партнерским организацијама предузети у наредна два месеца у више градова.

У раду конференције учествовали су представници осам организација: Подрињски антикорупцијски тим (ПАКТ) Лозница Мирослав Мијатовић; ПРОТЕКТА Ниш Милан Стефановић; Еколошко удружење Рзав, Ариље - Коалиција против корупције у животној средини Наташа Миливојевић; удружење Лобирање у јавном интересу председница Ана Алексић; Форум жена Пријепоље представник Минић Александар;  председник суорганизатора организације Урбан-ин Сеад Биберовић, представница Санџачког обора за заштиту људских права и слобода Азра Аличковић и представници организатора Института за истраживање корупције сарадник адв. Златан Вулић из Јагодине бивши шеф привредног криминалитета и Синиша Јанковић бивши полицијски инспектор сада антикорупцијски активиста и аутор пројекта; такође у раду конференције учествовала је представница локалне самоуправе Малића Плојовић, као и у студенти и грађанке и грађани Новог Пазара. 

С тим у вези на конференцији је речено да  се мора прекинути антикорупцијска тишина у Новом Пазару, тачније да треба да се иницира наставак рада Локалног антикорупцијског плана, као и попуна чланова, обзиром да од пре пар година локална антикорупцијска комисија има само једног члана.