АКТУЕЛНОСТИ

13.02.2024.

Резултати истраживања „Девојке имају реч“

У свету који се непрестано мења, гласови младих девојака постају све важнији. Њихове приче о сновима, изазовима и надама нуде драгоцен увид у суштинске теме и изазове који су важни за целокупно друштво. Истраживање „Девојке имају реч“ нам пружа управо такав увид, осветљавајући кључне аспекте живота младих жена у Србији.

У овом истраживању, које је спровела Академија женског лидерства, откривено је да школе недовољно посвећују пажњу темама као што су родна равноправност, дискриминација и једнакост међу половима. Младе девојке показују велику жељу за даљим школовањем, при чему бирају средње школе које им пружају такву могућност. Подржимо их у томе стварајући друштво које ће их прихватати, а не дискриминисати.

Оно што за све политичке лидерке у Србији али и медије мора бити веома индикативно и забрињавајуће, представља податак да девојке готово да не примећују жене на истакнутим позицијама.

Важно је истаћи да су стручни узори кључни у формирању каријерних путева ових младих жена. Иако друштвене мреже попут ТикТока и Инстаграма доминирају као извори информација, професионалне жене из различитих области остају најзаступљенији инспиратори. Зато је улога медија веома важна у промовисању женског лидерства.

Међутим, изазови попут културних, верских и економских разлика отежавају примену, пре свега на локалном нивоу, постојећих закона и примера добрих пракси које промовишу женска права и активизам. Због тога је неопходно усмерити пажњу на образовање свих сегмената друштва о родној равноправности. Посебно морамо развијати програме за дечаке и младе мушкарце, како би се код њих развила емпатија, разумевање родне равноправности и поштовања жена.Ово истраживање нас подсећа да је борба за родну равноправност непрекидна, али и да сваки корак према једнакости, равноправности и поштовању жена представља важан напредак за целокупно друштво.

Позивамо вас да зароните у детаље овог истраживања како бисте боље разумели перспективе и потребе младих жена у Србији, јер њихов глас је кључан за обликовање светлије будућности за све нас.

Истраживање је спроведено у деведесет локалних самоуправа Србије. Поред онлине упитника, на који је одговорило 1.542 учеснице средњих школа, оно је обухватило и пет фокус група у средњим школама и десет дубинских интервјуа с младим женама активним у локалним заједницама.

Пројекат „Девојке имају реч“ спроводе Академија женског лидерства и Медијски центар Бета у оквиру програма „Млади и медији за демократски развој“ Београдске отворене школе који подржава Шведска.

Извор: Академија женског лидерства