АКТУЕЛНОСТИ

04.09.2023.

МОГУЋНОСТИ ЗА ГРАЂАНСКИ АНГАЖМАН: ПРЕДСТАВЉАЊЕ CERV ПРОГРАМА У НИШУ

У настојању да се подстакне грађанско ангажовање, промовише једнакост, подржавају основна права и прихватају европске вредности, информативни дан посвећен новопокренутом програму ЕУ „Грађани, једнакост, права и вредности“ (CERV) ће се одржати у петак, 8. септембра од 12:00 часова.

Догађај ће се одржати у ЕУ инфо кутку у Нишу и обећава да ће бити скуп за оне који су заинтересовани да допринесу овим кључним аспектима друштва.

Разумевање CERV-а

Информативни дан има за циљ да расветли циљеве CERV програма, захтеве за пријаву и текући позив за пројекте братимљења градова. Презентацију ће водити Сања Атанасковић, прва национална координаторка за Србију из Министарства за људска и мањинска питања, која ће присутнима пружити вредан увид у замршеност програма.

Да бисте присуствовали овом информативном догађају, регистрација је неопходна и може се извршити на следећем линкуhttps://euinfo.civicatalyst.org/cerv_info_sesija

Штавише, за оне који не могу лично да учествују, не брините – цела презентација ће бити снимљена и доступна за гледање након завршетка догађаја. Можете га пронаћи на сајту  www.eumogucnosti.rs и YT каналу ЕУ у Србији.

Оснаживање грађанског активизма и равноправности

Програм CERV, који обухвата период од 2021. до 2027. године, јесте наследник претходних програма Европа за грађане, права, једнакост и грађанство (REC) и DAPHNE. Он преноси бакљу ових иницијатива, фокусирајући се на четири специфична циља који обухватају суштину програма:

  • Вредности уније
  • Једнакост, права и родна равноправност
  • Укљученост и учешће грађана
  • Дафне – борба против свих облика насиља

Ко може имати користи?

CERV програм је осмишљен да пружи финансијску подршку јединицама локалне самоуправе и организацијама цивилног друштва. Нудећи ресурсе и финансирање, програм настоји да оснажи ове субјекте да раде на праведнијем, инклузивнијем друштву које поштује права.

Док Европа гледа напред у светлију будућност, програми као што је CERV служе као светионици наде, обезбеђујући да вредности једнакости, правде и грађанског ангажовања остану на челу наших заједничких напора.

Информативни дан у Нишу представља витални корак у том правцу, нудећи платформу појединцима и организацијама да се окупе, уче и сарађују за боље сутра. Придружите нам се 8. септембра и кренимо на овај пут ка равноправнијем и ангажованијем друштву.

Преузето са сајта Регионалног ЕУ Ресурс центра у Нишу